Domenica

Söndagar i Italien är ungefär lika roligt som långfredagen i Sverige. Allt är stängt, inte ens gymmet är öppet en söndag här. På söndagar är det fotboll som gäller. Ska förmodligen och kolla på fotboll nästa söndag när palermo spelar på "La favorita" som stadion heter här :) Eftersom alla andra älskar fotboll så får väl jag också ta och ge det en chans. Men idag har jag i alla fall all tid i världen att blogga :) Sitter just nu ute på balkongen och solar!

Jag har varit i Italien i 2 veckor nu och jag trivs bättre och bättre. Jag vet inte vart jag ska börja, jag har så mycket att berätta! Jag har under veckan bytt klass, fick flytta ner en årskurs. Eftersom det var för svårt för mig i avgångsklassen och inte roligt heller eftersom dom pluggar inför ett slutprov hela året. Om blir man inte godkänd får man gå om ett år, skolan i Italien är hård. Jag trivs bra i klassen MEN jag kom sist in i och då fanns bara en plats ledig, längst fram. I italien sitter man på samma plats med samma person hela läsåret i samma klassrum. Tjejen som jag sitter brevid är som klister och alldeles för snäll. Hon vill hålla min hand när vi gå runt på skolan. Så så fort det är rast smiter jag till dom andra. Juste förutom toapper saknar skolan duschar. Blev väldigt förvånad när jag upptäckte att omklädningsrummet saknar duchar. Och det känns fantastiskt fräscht att efter att i ha sprungit runt nästan 30 graders värme och sedan inte duscha. Och sen på 5 minuter byta om till sina vanliga kläder och hinna tillbaka till klassrummet.
Gaspare & Jag
Monia & Jag
mage" src="https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-2/599092/images/2010/p1020300_109279980.jpg" alt="" />
Jag vet inte vad det heter på svenska. Men det är något som katoliker gör flera gånger per år. Man vandrar igenom staden med ljus och sjunger. Sen avslutas allt med fyrverkeri. Kändes lite som lucia.
I fredags efter skolan åkte jag till grannstaden för att träffa Karoline en norsk tjej ifrån Oslo som är hur trevlig som helst! Det var så skönt att få prata svenska och inte behöva leta orden och nån som förstod och var med om samma sak. För även fast jag pratar med er där hemma så blir det aldrig samma sak. Men vi kollade när man gjorde vin, eller ja mest såg vi ruttna vindruvor. Tror inte vinet som framställs här är så där jätte känt förutom i denna by. Bryggeriet är väldigt litet. Druvorna som man gör vin av är inte särskilt goda att äta som de är och vinet tappas inte förrän i november.
Äntligen är jag inte korstast!:):)
Fast Karoline slår både mig och gubben med sin längd..
Saknar inte sia:s glassbåtar alls :D
Blomkål
Överallt här ser man såna lastbilar som är fullastade mer frukt och grönsaker som dom säljer direkt ifrån på gatan.
Grannarna till Karoline som tillverkar korgar.
Under veckan när det är skola händer inte så mycket på eftermiddagarna vilket gör mig väldigt rastlös.. Rossella & Enzo jobbar och alla som går i skolan antingen sover eller pluggar på eftermiddagen eftersom man alltid har läxor att göra. Men jag varken pluggar eller sover. Men jag har börjat träna på ett ställe som är som friskis & svettis i sverige. Jag har nästan bara killkompisar här eftersom det mest går killar på min skola. I klassen är vi 5 tjejor och 16 killar. Eftersom jag inte har så mycket kompisar här ännu blir jag alltid lika glad när någon frågar om man vill hitta på något. Men alla planer här är alltid lösa. Så otroligt störande! Om man dagen innan pratar om nåt så säger alla alltid Non so, forze. På svenska: jag vet inte, kanske. Men hur som helst igår eftermiddag/kväll var jag i Palermo med några kompisar ifrån klassen. Jag & 10 killar var och bowlade och spelade biljard. Och efter det tog jag bussen hem för middag med familjen. Middag äter man runt 8-10 tiden här. Så efter middagen gick jag ut med Salvo och Joshua i Mislimeri. Kul lördag trots att jag hade skola fram till klockan ett.
Några av mina klasskompisar.
Juste kusin Ebba du hade kommenterat att du ville se bilder på hur det såg ut här & så. Jag ska fixa det fast inte nu :) För nu ska jag iväg med Rossella! :D Ci vediamo!

Jag har hamnat på natur i italien!

Sitter just nu och ska plugga italienska, litteratur historia. Men jag är ju inte på samma nivå som dom andra, jag vet ju knappt vilka Dante & Aristoteles är.. Så min läxa blev att läsa på om dom tills imorron, vilket jag tror kan vara nyttigt eftersom det är dom namnen som nämns en hel del under italienska och filosofi lektionerna. Hade även min första lektion i latin idag. Läraren läste en text på latin som vi sedan skulle översätta till italienska. Min räddning var att några ska på opera imorron, Il barbiere di Siviglia. Så jag fick gå med dom och lyssna på musiken och höra lite mer om operan. Men efter det var det bara att gå tillbaka för att ha fysik på italienska. Har upptäckt att det är ungefär som matte.  Jag börjar tro att det blivit nåt missförstånd mellan Sverige och Italien om vad jag gillar för ämnen i skolan, för jag har då inte önskat några som helst naturvetenskapliga ämnen. Men nu ska jag göra klart detta sen ska jag & Simone åka och bada. Bacii! / M


Det är konstigt att gå i skolan på lördagar men kanske ännu konstigare att det alltid är fint väder här..

Idag är det en vecka sedan jag lämnade Sverige. Allt har känts väldigt bra, särskilt min värdfamilj! Jag förstår språket bättre och bättre även fast det är svårt eftersom dom pratar så fort men om några månader ska det nog inte vara några problem. Även fast jag just nu känner mig väldigt låst vad det gäller språket..
Skolan började i torsdags och jag har nu gått 3 dagar. Skolan är det som jag tycker sämst om här. Jag har verkligen fått de tyngsta ämnena. Jag läser filosofi,historia, engelska, konst historia, natur kunskap ( sciente della terra), italienska, latin, idrott, matte och kemi. Nån slags blandning mellan samhälle och natur med fokus på matte. Matte lektionerna går till så att läraren väljer ut en elev som står framme vid griffeltavlan och ska räkna ut tal. Det är inga genomgångar, utan läraren bara rättar eleven när den skriver fel. Utan genomgång ska jag fatta hur man räknar ut logaritmer som vi sedan ska ha ett prov på. Jag förstår inte ens min matte lärare i Sverige och nu förväntas det att alla ska veta hur man räknar logaritmer utan ens en genomgång först?
Jag vet att jag inte är här för att lära mig logaritmer utan för att lära mig italienska och uppleva Italien så jag borde inte bry mig. Men det är fruktansvärt frustrerande att inte förstå! Men som tur är, eller det är både bra och dåligt eftersom jag trivs i klassen är att jag ska flytta ner en klass. Alltså till 4:an. Jag tror att det blir bättre eftersom det är enklare och i 4:an har man inte ett slutprov som man måste plugga inför hela året. Så det är ju lite tråkigt att jag inte kommer vara med om att ta studenten i Italien som jag hade hoppats på. Men som tur är blir det nog inte värre än så här. Med tiden kommer jag lära känna mer folk och språket kommer jag snart att förstå och prata bättre.

SKOLAN SAKNAR TOAPAPPER!!!

Min första dag på Ernesto basile är avklarad! Italienska skolan är inte riktigt som den svenska. Det ser ut som ett fängelse med griffeltavlor och skolan saknar toapapper.
Klassen som jag går i är ganska liten vi är bara 15 personer , men det låter som om dom är 50. Dom pratar högt och det ekar i klassrummen, detta gör det nästan omöjligt för mig att höra vad dom säger. Och för att göra det ännu svårare för mig så försöker dom lära mig sicilianska, jag kommer inte prata italienska när jag kommer hem utan en blandning mellan sicilanska och italienska.. Och det är inget skämt att dom är dåliga på engelska! Men dom är verkligen ur snälla som helst!! :) Matte var dagens första lektion. Jag förstår inte matte i sverige och nu på italienska? Det är ungefär så kul som det låter.. Sen efter det var det filosofi och historia. Lätt som en plätt :P Även om lektionerna inte är roliga så är iaf kul på rasterna och efter skolan :D Efter skolan var jag med Monia och hennes kompisar. Juste man får inte ha shorts i skolan även fast det är asvarmt ute. Jag förstår inte varför, inte alls. Det är bara plågsamt att gå i jeans en dag som denna. Lite bilder ifrån dom senaste dagarna :D
Adele,monia och Rossella
Piazza di Palermo
Världens bästa Enzo och Rossella!
Mon värdbrorsa Simone
Första dagen i skolan , några från min klass :)
Antonino e Gaspare
Monia och Andrea
Utanför lägenheten. Jag käkar Fichi d'India.En frukt som växer på kaktusar överallt här, smakar som melon :)
(samma frukt som enzo & rossella håller i)
// Malin

Första dagarna på Sicilien!

Kom hit i lördags och sen dess har allt gått jätte fort. På flygplatsen i Palermo väntade hela familjen på mig. Efter det åkte vi till en restaurang för att äta just pizza. Jag önskar jag skulle kunna skriva om allt men jag tror inte ni skulle förstå ändå. Men allt är hur bra som helst! Alla här är så vänliga. Och det kommer nog ta ett tag att vänja mig vid att man hela tiden ska kindpussas och att man har skorna på inomhus. Sen när det kommer till maten , jag har aldrig varit med om att man äter så mycket. Fast till frukost är det kaffe & kaka som gäller. Igår fick jag pröva en sicilansk rätt som heter Stijole. Det visade sig vara komage. Riktigt segt.. Sen när det kommer till språket jag är en kratta på Italienska, men jag lär mig lite varje dag och hoppas att det med tiden ska bli bättre och bättre. Jag känner mig riktigt korkad ibland när jag inte förstår. Men nu ska jag inte sitta här längre, ska in till Palermo nu med Monia som ska gå i samma klass som mig och hennes kusin Rossella. :) Ciao!
Precis innan jag skulle gå på planet.
Min värdpappa Enzo och jag.
Min värdmamma Rossella, hennes dotter Dalila och jag :)

Jag vet att bilden är sne..

Väskan är packad och jag är nästan klar med det jobbigaste av allt, att säga hej då! Samtidigt som det ska bli så kul att äntligen få göra detta så känns det fruktansvärt att behöva säga hej då och att nästa gång vi ses blir nog inte förrän till sommaren. Jag är jävligt kluven, allt kom liksom över mig nu ikväll. Men ändå är jag glad över att äntligen få åka. Jag har aldrig känt en konstigare känsla.

RSS 2.0