Fy fan

Allting är bara så absurt. Hade egentligen inte tänkt skriva om detta men nu gör jag det i alla fall. Det har bara pratats om en sak här och alla har varit ganska nere.
Jag skrev i söndags om vilken lyckad dag vi haft. Efter att vi hade ätit middag här allihopa åkte Dalila och Angelo hem till sig, allt var precis som vanligt. Ingen hade en tanke på att det skulle gömma sig fyra riktiga rövhål, fyra rånare i deras trädgård när de kommer hem. Men det gjorde det. De tvingade sig med in i huset och hotade dem med pistol och höll den riktad mot Angelos huvud och band dem båda två på sängen medan de letade igenom hela huset efter värdesaker. De tog allt. Och det värsta av allt var att de letade efter Christoffer, alltså deras son men som tur var sov han hos oss den kvällen. Tänk om de hade tagit honom för att kräva ut ännu mera pengar? Från och med nu kommer han sova här varje natt! Rånarna visste om vilka bilar de hade och ville ha ferrarin men den var inte där och motorcykeln ljög Angelo att det fanns en sändare i och om de tog den skulle de veta vart den tog vägen så den lämnade de kvar och de frågade även vart den svarta Mercedesen var , den som Simone nu har fått. Det obehagliga och äckliga är att de visste så mycket och väntade in dem. De måste bevakat dem. Och att de inte gjorde som andra inbrottstjuvar och passar på att gå in när de inte är hemma.
Jag är så tacksam över att vi inte var där allihopa och åt middag där den kvällen, fast kanske det inte hänt om alla varit där. Jag är så ledsen för deras skull, och det känns så obehagligt. Tur att de inte skadade dem utan bara tog sakerna och stack. Jag är själv lite nojig och rädd. Jag vet, rånararna är inte ute efter mig utan bara pengar så jag borde inte vara rädd men jag känner mig ändå lite otrygg och kollar mig extra omkring. Detta är sådant som inte händer!  Det jag känner är nog inget emot det som Dalila och Angelo känner..Jag skulle inte kunna känna mig trygg om det var jag som bodde där! Men antagligen kommer de inte komma igen eftersom det inte finns så mycket mer att hämta.. Här i Misilmeri och Bolognetta vet de flesta vem Angelo vad han gör och kör runt i fina bilar. Folk vet allt. Helt plötsligt är det inte kul längre, utan mest obehagligt. Alla är väldigt rädda och jag som alltid känt mig så trygg här gör inte det längre.. Larm hjälper ju inte ett dugg  om folk väntar utanför huset med vapen och tvingar sig in i ett hus! Polisen kommer ju aldrig kunna ta fast dem heller eftersom de bar hanskar och täckte sina ansikten. Det är helt absurt!  Vilka dåliga och hemska människor det finns!!! .

Bellissima giornata a Tindari e Milazzo!

Hallå!
Idag har vi varit på utflykt hela dagen! Jag är kär i denna ö, det är så vackert här! Vi åkte först till Tindari en mycket vacker plats uppe på ett berg och där stannade vi nästan hela dagen och åt mat, gick omkring och besökte kyrkan som ligger på toppen. Jag är inte katolik och ingen jätte flitig besökare i kyrkan hemma i Sverige så jag känner mig alltid så vilsen när jag besöker en kyrka här. De har massa ritualer och traditioner som de gör som jag inte har en aning om. Vi springer ju inte runt och gör korstecknet hela tiden så det är något jag fått lära mig här. Sen i ingången stod det en staty av en ängel med heligt vatten som alla doppade händerna i och gjorde korstecknet. . Sen köpte vi med oss blommor som vi lämnade vid altaret framför ljunfru Maria. Jag kanske har dålig koll men det är inget jag minns att man gör man i den svenska kyrkan..
Jag måste sluta skriva om saker som kyrkor och kronärtskockor det kan inte vara allt för rolig läsning..  Så i alla fall det var och är jätte jätte utsikt där uppifrån! Och sen på eftermiddagen åkte vi till Milazzo och åt världens godaste glass!

(Klicka på bilderna för att göra dom större)


Compleanno di Aurelia!




Inte så bra

Jag har inte helt bra koll längre på vad som händer runt om i världen, nästan inte alls. Men det verkar inte gå så bra varken i japan eller i Libyen. Först jordbävningen i Japan som blev en tsunami som leder till reaktorsprägning i ett av kärnkraftverken. Och nu krig i Libyen. Sicilien ligger på helt fel plats geografiskt sätt eftersom vi befinner oss närmast, så jag hoppas inte Gaddafi bestämmer sig för att bomba i medelhavet som han hotade med att göra för några dagar sedan. Flygplatsen i Trapani är stängd på grund av militära aktioner. Lampedusa är fullt av flyktingar, det har kommit mer flyktingar dit än vad det fanns invånare på ön ifrån början,..

Primavera!

Idag börjar våren! Eller jämfört med er så har vi ju nästan sommar, haha. Men mars ska vara pazzo , alltså galet. Ena dagen kan det vara jätte varmt och andra dagen regn och kallt igen, alltså väldigt varierande. Men igår så lade jag ner alla tjocka kläder och skor i påsar som jag ska skicka med mamma och pappa när de kommer ner och hälsar på. Behöver inte dem längre eftersom det bara blir varmare och varmare nu :) I fredags åkte vi hem till en kompis efter skolan och satt ute i solen hela eftermiddagen och grillade. Att man kan sitta ute i t-shirt och grilla i mars månad är ju inte riktigt vad jag är van vid. Men tro mig det funkar hur bra som helst!!

Vafan cuolo!!

Tror att jag skrivit om min filosofi och historia larare tidigare men han ar verkligen pantad! I den italienska skolan ska larare behandlas med stor respekt, men denna respekt ar inte omsesidig. Lararna kan i princip behandla eleverna hur de vill. Det som hande idag i skolan var inte alls kul, Okej nu kanns allt battre men var sa himla arg forut idag.  Idag skulle vi presentera varat grupparbete som vi gjort i filosofin. Infor detta hade jag pluggat massa och var valdigt bra forbered. Nar det ar min tur under forhoret precis innan jag ska borja skrattar han och sager 2-3 ganger , " -Ora divertiamo un pu " alltsa pa svenska nu har vi kul. Jag kan ta att jag ar utlanning och har en rolig accent och att att min italienska inte ar perfekt det kan jag bjuda pa till en viss del, men nar min larare forlojligar mig infor de andra kanns det inte alls bra. Men iaf jag borjade prata om Galileo Galilei som jag last om men i varje mening avbrot han mig och stallde massa dumma fragor. Kan du rakna? Vad kommer innan 17? Anvander man bara positiva tal nar man raknar? Vad blir 1-1? Vad ar en lakare enligt dig? Kan du arstiderna? Mandag vad ar det? Sen avbrot han mig och sa att det rackte och sa att jag var duktig och da hade jag inte hunnit saga nagot. Jag var sa arg efterat! Jag hatar nar folk tar mig for dum. Och att en larare pa snart 70 sitter och njuter av mina spraksvarigheter tycker jag inte ar riktigt ratt,.. 

Jag ville bara skriva en sak,..

ALLA HÄR ÄR SÅ FRUKTANSVÄRT FÅFÄNGA!!!

Carnevale e festa della donna!

Var på maskerad i måndags och det var askul!
Lite bilder från i måndags!
( Klicka på bilderna för att göra dom större)
Sen på tisdagen var det internationella kvinnodagen. På internatonella kvinnodagen är det en tradition här i Italien att alla kvinnor får en liten bukett med mimosa blommor , de ser ut så här:
På dagen åkte vi till köpcentret med mina kompisar och sedan åkte jag med Karoline till Casteldacchia och sov där eftersom vi skulle ut och fira internationella kvinnodagen på kvällen. Det var nog 200 kvinnor i alla åldrar i en lokal som käkade mat, sjöng kareoke och dansade hela kvällen. Alla hemmafruar hade piffat till sig alldeleees för mycket och gav allt och sen var det ju jag och norsken mitt i allt. De var många och de var gapiga så det var liksom svårt att göra sig hörd. Jag måste lära mig att bli gapigare! Haha, jag kan inte säga att det var den roligaste kvällen i mitt liv. Men jag har iaf firat internationella kvinnodagen på sicilianskt sätt.

Pochi ma buoni :)

Bella serata! Jag hade så kul i lördags! Det var överraskningsfest för Martina som hennes syrra Ilenia hade ordnat och det var hur lyckad som helst! De hade gjort om hela vardagsrummet till ett dansgolv. Så vi dansade hela kvällen, och jag var så glad att jag inte var en av de där tjejerna som tagit högklackat!

Sen på söndagen var jag hemma med min värdfamilj och sen på kvällen åkte jag med mina klasskompisar hem till Follari och där käka vi pizza titta på fotboll och spela tevespel. Men Palermo spelade så dåligt så det var ingen som ville titta mer så vi gick ut istället och lekte  dunken, hur länge sedan var inte det?? Det var alldeles mörkt och jag hade helt glömt hur rolig den leken var, haha!  Nu orkar jag inte skriva mera, så jag skriver om vad jag gjorde under karnevalen och kvinnodagen i ett annat inlägg :) Nu ska jag se klart på Il curioso caso di Benjamin Button, på svenska Benjamin Buttons otroliga liv , den är såååå bra! puss&hej

Lördagskvällen

Har sprungit runt på stan hela eftermiddagen för att komma på vad jag ska klä ut mig till och för att hitta en present till Martina som fyller år idag! Det slutade med att jag bestämde mig för att vara rödluvan :) Har ledigt fram till onsdag nu onsdag eftersom det är internationella kvinnodagen på tisdag och det är asstort här! Nu kommer strax Ilenia och ska hämta mig.


Sicilien en ö för män?

På Sicilien verkar det som om vissa saker står still. Mentaliteten och värderingarna hos vissa är ju som de fortfarande levde i slutet av 1800-talet. Sicilien är efter vad det gäller det mesta , speciellt jämnlikhet. Jag har massa kompisar här vars mammor är hemmafruar och som aldrig i hela sitt liv arbetat. Den sicilianska kvinna förväntas göra allt inom hemmet själv så som att laga mat, städa, stryka, tvätta och ta hand om barnen.  Medan mannen ska försörja familjen med pengar. Okej, nu är det inte så i alla familjer men i många! Sen när jag ställer frågan varför det finns så många hemmafruar här och nästan inga i Sverige får jag alltid svaret att det är för att det inte finns några jobb. Jag vet inte jag, tror inte bara det är därför. Det är nog mer för att det alltid varit så och att det sitter i,..  Jag ser aldrig hemma att torget är fult av gubbar som bara sitter medan fruarna är hemma putsar,dammar,skurar,moppar, borstrar,skrubbar, stryker, lagar , ja ni fattar! Sätt dessa kvinnor i arbete! Ge dem ett liv som inte bara innebär städning och barnpassning.
Svenska män är väldigt olika sicilianska män. Gissa om folk blir förvånade och imponerade eller till och med börjar skratta när jag berättar att det är min pappa som faktiskt städar och tvättar hemma hos oss för det mesta! Det är otänkbart ,det är ju kvinnans sak att göra. I Sverige delas de mesta sysslorna jämnt och männen kan faktiskt göra samma saker som kvinnor gör så som att laga mat,dammsuga, stryka sin egna skjorta, sy i en knapp,.etc.
Sen så det här med relationer och giftemål,..
Sen den där fördommen att många bor hemma tills de är 40 år, ja det kan nog stämma i många fall iaf tills de är 30 år! Det anses nästan lite fult för en kvinna att flytta hemifrån innan man gift sig. Och varför ska en siciliansk man bo och klara sig själv  när ens mamma fixar allt? Så även här kan ni ju förstå hur folk blir ännu mer imponerade av min bror som arbetar och bor själv. Jag får dessutom förklara att min mamma faktiskt inte är där jämnt och hjälper honom utan att det är han som städar,diskar,tvättar och lagar mat.
När jag berättar att det är vanligt att om man sover över hos sin pojk/flickvän i Sverige bara gapar de och sedan haglar frågorna. "-Vad säger pappan om det, tillåter de det?" ,"-I samma rum?", "- I samma säng?" etc.. Det är riktigt roligt och sen vill alla flytta till Sverige bara därför! Man kan nog säga att det är lite gammeldags i sitt synsätt på vissa saker,..
Tänk om jag skulle gifta mig med en siciliansk man och bli hemmafru(kommer aldrig hända). Jag vet att jag har sagt på skoj att jag ska gifta mig rikt och bli hemmafru men aldrig i hela mitt liv! Att gå hemma hela dagarna och ha världens tråkigaste uppgifter så som att städa och laga mat på heltid och be en annan person om pengar så fort jag vill göra eller köpa något, njaa. Det skulle bli världens kulturkrock och förmodligen inte fungera! Sen skulle in svärmor säkert tycka att jag var världens sämsta fru som inte strök allt jag kom åt eller tog varje söndag till att städa huset. Jag har  hellre roligt än att göra hushållssysslor och min värdmamma har redan ställt frågan hur ska du göra när jag gifter mig , haha. Jag tror man kan göra både och! Sicilien har en lite antik syn på jämnlikhet,..

uno,due,tre

Hallå allihopa!
Ni där hemma har sportlov men inte vi,.. men vi har något som ni inte har, FINT VÄDER!  Idag var det 17 grader och stor sol och ändå är det inte riktigt vår här ännu! När vi hoppa in i bilen var det så där varmt som det bara kan bli i en bil som stått en stund i solen och det är mars! Så jag är rätt nöjd ändå :) Sen är det just nu karneval period och jag är bjuden på maskerad till helgen. Så nu måste jag klura ut vad jag ska klä ut mig till!!!! Buona notte a tutti!

Compleanno di Mariachiara!

Min kompis Chiara fyllde 18 i lördags och hade världens fest, Jag fullkomligen älskar hur stort det är att fylla 18 här! Hon hade hyrt ett jätte fint ställe och de hade lagt ut en röd matta som man fick gå in på.  Sedan var det världens middag för 80 personer. Först var det buffé med massa olika antipasti. Sedan var det primo piatto som var risotto, sedan pasta med lax, och sista rätten var någon fisk med potatis, hur gott som helst! Sedan efterättsbuffé och massa frukt och tillsist tårta. Efter att vi alla var så mätta att vi trodde att vi aldrig mer skulle behöva äta var det dags för present öppning och dans. Jag hade jätte trevligt hela kvällen! Trodde dock mina fötter skulle dö efter en hel kväll i högklackat! Sakta men säkert börjar jag lära mig hur viktigt det är att tjejer är feminina här , jag ses som lite maskulin här haha men det kan vi ta en annan gång. Här är några bilder ifrån kvällen!
Födelsedagsbarnet :)
Giuseppe,jag, Miriam och Marilena
Jag och fina Fatima!
Tårtan var jätte fin!

RSS 2.0