50-årsfest!

Åkte med Aurelia och hennes familj upp till en liten by i bergen här. Som vanligt var jag enda svensk och maten var hur god som helst!  Jag skojar inte när jag säger att jag konstant tuggade på något hela kvällen! Först var det massa ostar, bröd och nötter. Sedan pasta lentica, det är som en pasta soppa med linser och fänkål. Jag kunde slutat äta här för jag var mätt men sedan kom huvudrätten in. Det var massa olika köttbitar, rullader och salsiccia och till det potatis. Sen blev det dags för efterätt. Först massa dolcini, det är som små bakverk och sedan massa olika frukt och chocklad. Sedan kom tårtorna in. En tårta som fanns kallas sette veli , på svenska sju sorters chocklad. Sette veli finns även som glass, hur gott som helst. Men den tårtan kan vara bland dom godaste tårtorna jag ätit! Men fick bli en bild på "huvudtårtan" istället :) Vet att min blogg handlar rätt mycket om mat och det är inte för att jag är hungrig utan för att mat är väldigt viktigt här. :)


Jag blir tokig!

Inget blir som man tänkt sig, så har det väl alltid varit men kanske ännu mer i Italien än i Sverige. Jag kan tycka att jag borde ha lärt mig nu efter två månader att inget här blir som man säger. Aldrig är något hundra! Man lägger alltid till kanske, vi får se, inte säkert osv.. Som idag då var planerna först att jag skulle gått på en halloween fest men sen blev det ändrat och då skulle vi istället gått på nån klubb i Palermo. Sen blev det också ändrat och nu ska jag på 50-års fest. Ska även tilläga att jag inte känner personen som fyller år utan jag ska dit med min kompis Aurelia. Men hon är hur trevlig som helst och sen antar jag att det blir god mat och tårta, så det blir nog en bra kväll iaf :)
Buona sera!

Polpette svedese!

Jag har under veckan med hjälp av Simone lagat köttbullar för första gången i mitt liv! Och det blev faktiskt bra, hade ju ganska stor press på mig eftersom alla här är väldigt duktiga på att laga mat. Alla tyckte det var jätte gott, men att det var väldigt tung mat att äta. Såsen byggde ju typ på  smör och grädde. Sen äter man här saker var för sig, först en rätt med tex. pasta och sen enbart kött så för dom var det konstigt att ha allt på en tallrik. Dom var först också väldigt tveksamma till sylten, men allt gick ned :) Men vi blandade italien och sverige lite, Simone stekte köttbullarna i rödvin och de rårivna morötterna var för tråkiga att äta som de var så de dränktes med olivolja. Men betyget blev att dom ville att jag skulle göra det fler gånger, så jag antar att de faktiskt tyckte om det :)
Jag vet att det ser ut som en jätte ska äta den här portionen, även fast man äter mycket här äter vi inte så här stora portioner. Detta var det som blev kvar som jag gav till Dalila & Angello :)


Jag saknar den svenska hösten

Det är faktiskt rätt mysigt med alla löv som trillar av. Här kommer det aldrig hända, det är lika grönt året om men jag går ändå och liksom väntar på att träden ska bli höstfärgade. Så igår när jag var i Palermo köpte jag två halsdukar. Vet inte när jag ska använda dom bara.. Men en sak som jag märkt det är det här med att klä sig praktiskt och kläder efter väder. Det är nåt som vi svenskar är väldigt bra på. När det regnar använder man regnjacka i Sverige och det brukar räcka. Här springer alla runt med paraplyn, vilket funkar bra men sen klär man sig som om det vore vinter redan nu, de har korta dunjackor vilket är väldigt opraktiskt när det regnar. Jackorna blir som svampar och suger åt sig allt vatten som finns.
När jag ändå håller på och skriver om väder och kläder kan jag lika gärna fortsätta. Innan jag åkte hit fick jag alltid höra att mode skulle vara väldigt viktigt här och det kanske det är men inte på min skola. Sen är väl inte Palermo känt som någon modestad.. Alla tjejer på min skola (förutom jag) har guess jeans och till det en lite för liten t-shirt. Killarna har tightare jeans än vad jag har och till det passar en ljusrosa playboy t.shirt med lite strass på väldigt bra . huuhh, det är så fult! Sen när man går ut har alla tjejer högklackat, jag jobbar på det. Alla klackar här är skyhöga så jag har inte hittat några som inte mina fötter skulle dö i efter 10 meter. Det är sällan här som jag får höra -åh vilken fin tröja eller liknande. Det har hänt en gång och det var när jag hade min stickade kofta ifrån odd molly, då fick jag till och med två komplimanger och den ena tjejen ville till och med veta vart jag köpt den. Det var kul och jag blev väldigt förvånad eftersom jag redan innan jag gick till skolan ångrat att jag hade satt på mig den! Sen är märken väldigt viktigt, det ska synas att det är av ett visst märke men sen hur plagget ser ut är inte lika viktigt verkar det som, huvudsaken är att det är från dolce & gabbana och att alla andra vet det! Men nog om det för nu. Idag var det inte heller någon skola, strejk som vanligt. Alla mina kompisar skulle på nån manifestation istället, men jag känner inte att jag som svensk och inte ens vet vad vi protesterar för vill vara med. Så idag har jag bara tagit det lugnt och pluggat italienska. Nästa vecka har vi två dagars ledighet eftersom det är halloween så på söndag ska jag på halloween fest, och som jag fattade det som att man skulle vara utklädd. så nu måste jag börja klura ut vad jag ska klä ut mig till,.. Sen på måndag fyller Roberto 18 så då ska han också ha stor födelsedags fest! Ska bli så kul :D // Malin

Jag hatar att erkänna det,..

men idag har vi också haft dåligt väder. Det har regnat en hel del här på sistone och det är inte alls lika varmt längre. Jag har ätit alldeles för mycket under helgen vilket resluterat i oändligt med magknip och jag har så himla mycket tankar och funeringar som jag skulle vilja spy ur mig här. Men tror att det bästa bara är att sova. Det är värst på kvällarna eller natt som det kanske är nu. Jag saknar min storebror Emil, och jag insåg nu att du inte kommer bo under samma tak som mig när jag kommer hem. blä

Lika som bär!

Tack Hedda!

Jag har fått brev från min bästa vän Hedda! Blev väldigt glad över ditt kärleksbrev :)  Har lite dåligt samvete över att jag inte svarar, men ni ska se att det dimper ner något i era brevlådor någon gång under året. Lagom till jul ska jag nog ha fått tummen ur röven..

PUSS!

FORZA PALERMO!!

Jag är ledsen att det står lite still på bloggen. Tänker alltid att jag ska försöka blogga lite då & då, men det blir istället blir det alldeles för långa inlägg... Så nu gör jag många halv korta på en och samma gång. :)
I söndags var jag, Daniele,Francesco,Andrea och min norska kompis Karoline på stadion "La favorita" för att kolla när Palermo mötte Bologna. Hahha,första gången i mitt liv jag betalar för att se på fotboll! Matchen slutade 4-1 till Palermo och jag hade riktigt kul :) Tror att det var ca 25.000 i publiken den dagen, och jag fattar inte att det kan bli sån stämning av att se ett gäng killar jaga en boll.. Det roligaste var helt klart när det blev mål! Och det var lite häftigare än att se när färjestad möter förlunda hemma i löfbergs lila arena..

Det var jätte fin utsikt med alla berg runt!

Hahha, come solito, Io capisco niente ;)

I torsdags kväll var alla vi som någonsin gått i klassen 5 D ute och åt. Jag har ju gjort 3 dagar där så jag var också bjuden. 25 italienare är tillsammans väldigt högljuda men det var en riktigt rolig kväll ! Haha, hade vi varit på en svensk restaurang och låtit så mycket hade vi nog blivit utkstade..
Eftersom vi bara är lediga en dag i veckan så går man ut mitt i veckan. Så dagen efter var det skola. Men inte för min del. På senaste tiden har det varit massa protester eftersom den italienska skolministern vill göra om saker inom skolan, bla förbjuda skolresor. Vilket har lett till massa demonstrationer här i Palermo. Skolan ville inte att så många av oss elever skulle delta så det erbjöd oss att gå på opera istället. Så jag och det som inte skolkade eller deltog i demostrationen gick på operan Off Puccini. Var faktiskt inte så där jätte kul. Men själva teatern är väldigt fin!
Lite arga italienska ungdomar..
Jag på trappen till teatro massimo.

Idag har jag inte tid med att komma på en rubrik

Precis kommit hem ifrån skolan och ska om en stund gå till Floriana för att läsa italienska. Igår regnade det asmycket och åskade, men idag är vädret som det ska igen! I måndags var jag med karoline och henns familj på corvo. Corvo som är ett ganska känt vin härifrån. Andra vingården vi besöker på två veckor så nu dröjer det innan jag ska titta på hur vin framställs igen , iaf inte förrän i april då vinet är klart och vi ska dit igen och kolla på när det tappas i flaskor :) Ikväll ska jag ut och äta med kompisar ifrån skolan i Palermo. Så idag får det bli ett kort inlägg :)
://malius.blogg.se/images/2010/p1020416_112117783.jpg" alt="" />
Karoline, han som jobbade där och visade oss runt, Rosario & Jag.
Detta var deras exklusiva vin och en flaska av detta vin kostar 180 euro.
Mormor & morfar:
Här är en länk till mitt fotoalbum. Här kan ni se mer av vad jag har för mig, orkar nämligen inte ladda upp så mycket av bilderna här. :)
http://www.facebook.com/album.php?aid=530793&id=699280273&l=b65a6e6ba5

Buona notte!

Dagar som idag är inte lika roliga. Även fast jag bor ihop med några av dom snällaste och vänligaste människorna jag träffat så är jag ändå inte glad, iaf inte idag. Italienska eftermiddagar suger... Haha, såhär lät det förut idag när jag inte hade något att göra, när jag var på dåligt humör. Kände mig ensammast i hela världen just då. Men istället för att sitta hemma och tänka ännu mer bestämde jag mig för att ringa Joshua och Salvo och hängde med dom ut. Vilket var väldigt bra eftersom jag nu är på bra humör igen :) Mitt humör går verkligen upp och ner! God mat & fint väder är inte allt, att vara här är är stundtals ganska jobbigt, men som tur är går det över fort. Skänns bra att veta att det inte är långvarigt. Alla är så snälla men det är svårt att få nån djupare kontakt med folk! Men jag har bara varit är en månad och det tar längre tid än så att kära känna folk.Visst jag gör saker ihop med mina kompisar, men man träffas inte alls lika mycket som jag ser mina kompisar hemma. På eftermiddagen är det självklart att man går hem och pluggar och kanske sover en stund, tittar på teve och sitter vid datorn. Man umgås inte heller hemma hos folk på samma sätt, man ses ofta i stora gäng på stan eller på en restaurang/bar. Teven här intresserar mig inte ett dugg, Italiensk teve går inte att titta på! Dom älskar alla dessa italienska shower. Sex and the city och desperate housewives visas överhuvudtaget inte. Seinfeld vet dom inte ens vad det är. :( Men jag får väl börja titta på tv i utbildande syfte. Men nu ska jag försöka sova, men Christoffer sover här i natt och är sjuk. Tippar på att det blir en bra natt,han har redan dragit igång att hosta och skrika.
Monia & jag efter skolan. Hade klänning i skolan för första gången idag, hur bra som helst tyckte jag. Men fick lite konstiga blickar. Tror min klänning var gränsfall. Det är ett problem det där med hur jag ska klä mig i skolan. Eftersom man inte får ha shorts och klänningen får inte vara för kort & blala..
Visst är det fint? E.basile
Joshua & Salvo
Ciaooo!!

Pronto ?

Brukar inte svara i telefonen när jag är själv hemma men idag har jag svarat i telefonen två gånger!! Haha, ni kanske inte tycker det är någon stor grej att svara i telefon men att prata italienska på telefon är svårt, tro mig! Men iaf  Påven var på besök här i söndags och all trafik inne i Palermo stängdes av och det var hur mycket folk som helst. Ännu rörigare än vanligt.. Skolorna i Palermo var stängda under lördagen så jag fick vara ledig hela helgen. Grazie il papa!
Idag är det 33 grader varmt men inte alls soligt. det är vindar ifrån Afrika som drar med sig värme och sand. Så om man kollar på bilarna kan man se lite sand. men 33 grader och jeans är en hemsk kombination. Just nu händer inte så mycket alla mina kompisar pluggar och jag väntar på att dom ska bli klara så att vi kan gå till gymmet, så jag tänkte passa på att blogga lite :)
Simone fyllde 20 år i tisdags så då blev det middag hemma med hela familjen och sedan åkte vi till Palermo för att möta upp Simone och Rosys kompisar vid champangerian. Det är jätte mysigt ställe med massa restauranger och barer. Jag blir alltid lika glad när jag tänker på hur vädret är hemma i Sverige när jag själv här utan problem går barbent och att ni där hemma har fått dra fram halsdukarna... ;)
Fick inte nog av korpen i sverige, Så jag hängde med kompisar ifrån klassen och spelade fotboll en eftermiddag. Slutade med grym träningsvärk och en gigantisk fläskläpp. Men det var det värt, JAG GJORDE ETT MÅL!
Altavilla
I söndags åkte jag, Karoline & Enzo till stranden. Jag och Karoline badade jätte mycket , men Enzo var inte i en enda gång! haha, han tycker det är för kallt att bada nu. Jag vet inte exakt hur varmt det är men över 20 grader iaf, det är inte alls så att man måste kämpa sig i.
Karoline :)
På eftermiddagen åkte vi för att äta hemma hos Dalila. Och då hittade vi världens sötaste kattunge. Jag har aldrig sett en så liten förut! Den låg där helt själv i rabatten. Jag vill så gärna ha den där katten! Jag älskar katter och den kommer dö där utan mig... :(
Vi åkte även upp i bergen till en liten by emd 100 invånare för att där finns en skog. Eller ja skog & skog det var inte riktigt som en svensk skog, mer som en upptrampad park. Det roliga var att när man kom in i skogen var det jätte mycket folk! Jätte många familjer satt där inne och grillade och hade picknick. Det är tydligen ett populärt ställe att åka och ha picknick på. Sen går det lösa kossor i staden så det är jätte mycket kobajs i staden.
6437_n_110717560.jpg" alt="" />
Dalila och hennes son Christoffer.
Jag, Rossella & Enzo.
Även fast det känns som en evighet sedan jag lämnade Sverige har det snart redan gått en månad! tiden går snabbt ! Språket är svårt , men jag har bara varit här i 3 veckor! Får ingen extra undervisning i italienska vilket är dåligt eftersom jag verkligen skulle behöva det. Men efter att jag pratat med Rossella om det så ringde hon en kompis som är lärare i Italienska så imorron eftermiddag ska jag träffa henne och så ska hon försöka lära mig lite användbara saker :) Men jag har äntligen börjat höra lite skillnad mellan Sicilanska och Italienska! Sicilianska låter lite mer arabiskt, som en blandning av allt. Jag kan oftast göra mig förstådd på Italienska, blandar lite engelska och italienska. Men att försöka förstå skämten är ju hopplöst! Och jag känner mig så himla bortkommen när alla skrattar och jag får flina med men inte fattar ett dugg. Det är inte alls kul. Men jag får bara hoppas att det blir bättre :)

RSS 2.0