dolcini

Första dagen i den nya skolan var ganska speciell. Kom dit vid fem i halv nio, första lektionen skulle börja halv nio och klockan tio över nio dök läraren upp. Här är det inte lika viktigt att komma i tid, jag har aldrig varit med om att en lektion startat i tid! Jag hoppas inte att jag tar det som vana att ständigt vara försenad sen när jag kommer tillbaka till Sverige, där skulle det inte alls funka! Men iaf de flesta var mellan 17-20 år. Men sen var det en tjej som såg mycket äldre ut, men hon vill inte säga hur gammal hon var. Men de andra trodde hon var någonstans runt 30. Den vanligaste åldern på de som går i 4:an är 17-18, förstår ni hur många extra år hon gått i skolan??
Vi var väldigt få i skolan idag några trodde att det berode på att det var förhör eller att de tagit långhelg. Men de som var där verkade inte heller ha pluggat inför förhöret.. Det är mindre att plugga på denna skolan, vilket passar mig väldigt bra. Läraren blev till och med imponerad och förvånad över att jag slog upp ord och ville förstå. Hahha!
Men sen under biologin som faktiskt gick bra eftersom det var om celler som jag redan läst i Sverige så kom rektorn och hämtade mig. Jag skulle tydligen med åka med henne på konferens tillsammans med andra lärare. Jag förstod inte alls vad jag gjorde där och saken var den att det bara var personer i från Frankrike och som i 2 timmar malde på hur man ska lära italienska barn franska på italienska. Det var ingen höjdare, så jag var rätt glad när det tog slut. Men efteråt hade dom dukat upp hur mycket mat som helst! Här är lite bilder på bakelserna & tårtorna. Så om det är detta man gör på den nya skolan tror jag att jag kommer trivas jättebra! Nu ska jag till Fabiola och sen ska vi och träna. Det kan behövas..
Leave the gun, take the cannoli.

Arrivederci!

Hej då ernesto basile!

Äntligen är det klart börjar på privat skolan imorgon, så imorgon har jag ny klass igen! :)

Lite bilder..

Jag & Enzo köpte lite kakifrukt en dag. 
Rossella & Enzo
fullkornsbröd i italien
Oliver som ska bli olivolja
Färdig olivolja!
10 regler för hur man gör bra olivolja.

occupazione

Jaa, nu vet jag varför vi har strejkat och ockuperat skolan! Det är regeringen som infört en ny reform denna veckan som innebär mindre pengar till de allmäna skolorna och universiteten och mer till de privata. Och detta tycker många är orättvist eftersom de bara bli de rika som har råd till bra utbildning. Så nu vet ni det!

Jag krånglar som sjutton..

Italienska skolan och jag går inte riktigt ihop. Jag har / hade slutat bry mig. Skolan här går jag bara till för att jag måste, när jag väl är där gör jag inte så mycket. Jag har säkert skrivit detta tidigare att först var tanken att jag skulle läsa de som de andra läster men det var omöjligt, eftersom jag går på italiens motsvarighet till natur i Sverige. jag förstår inte ens matte på svenska!
Ämnena man läser i min skola stämmer inte överens med varken vad jag gillar att läsa om eller vad jag normalt sett läser i Sverige. Detta tyckte jag var väldigt jobbigt i början och när jag pratade med explorius sa som bara att jag inte fick välja vad jag ville läsa. Så då pratade jag med engelska läraren som hjälpte mig att byta bort all matte,biologi,fysik och kemi. Så när de läser dessa ämnen går jag in i andra klasser och har andra ämnen. Först tänkte jag att detta kunde vara ett bra upplägg att jag bara skulle läsa saker jag gillar och kanske lära känna fler. Men nu är jag inte lika säker, jag tror kanske mer att på detta sätt aldrig kommer bli en del av någon klass då jag aldrig gör något av vad de andra gör, och alltid byter mellan klasserna. Jag sitter alltid och doolar för mig själv med italienska grammatik. Det är faktiskt väldigt tråkigt och inte särskilt givande. Enda lektionerna jag hänger bra med på är engelska, dessutom enda ämnet jag har en bok i.
Jag vet inte om jag vill ha det så här i ett år, det känns som om det aldrig kommer bli bättre m jag går kvar där heller. Det finns skolor som skulle passa bättre, och att byta skola kanske skulle både vara bättre eller  sämre. Men jag kan inte komma på något jag skulle sakna på denna skola förutom några kompisar! Så nu har jag pratat med Enzo och Rossella om allt att det inte bara  är skolan som inte är rätt utan det är hela sistuationen! Jag är blande de äldsta i min klass och enda som inte bor i närheten av skolan. Plus att jag inte trivs sådär jätte bra i min klass. Det är bara killar som älskar att slåss och så finns paren som alltid ska sitta pussas, nästan äter upp varandra. Sen så finns jag, det är ju inte så konstigt att jag inte vet vart jag ska ta vägen! Skolan ligger i ett av de områden med sämre rykte här i Palermo. Alla anser att det bor dåliga dåliga människor där men om det är sant vet jag inte, dåliga människor finns väl överallt. Men tydligen så  innan det var en skola där var det maffians område. Så antagligen är det väl för att det var deras område förr som det har så dåligt rykte. Men iaf det kanske blir så att jag byter skola till en här i Misilmeri en språkskola. Den är privat så där strejkar man inte alltid och jag har gångavstånd till skolan och skulle få kompisar här i Misilmeri. Så nu hoppas jag att det blir så! Ska dit och prata med rektorn idag igen. Det är inte första gången jag byter skola eller linje och det har båda gångerna blivit riktigt bra byte. Men jag börjar tro att jag älskar att krångla..
Racken förra julen!

-"Malin har det varit rånare i ditt rum?"

Min värdmamma är rolig, nu kom hon och skrattade och frågade mig om det hade varit rånare i mitt rum? Haha, jag förstod ingenting. Så jag gick dit och kolla och då såg det ut som om någon faktiskt varit där och letat efter något, kläder låg utspritt och alla böcker låg utspridda,sängen var inte bäddad osv. Så det var bara att röja upp! Så nu är jag klar :) Så nu kom hon igen och var jätte glad för att rånarna gått, och att hon inte kunde förstå vad dom ständigt letar efter i mitt rum. Inte jag heller, men jag antar att dom kommer tillbaka imorgon eftermiddag tyvär. Men jag ska se till att dom inte gör det!
Idag har jag inte varit i skolan eftersom det inte var någon, bara ett stort möte där eleverna beslutade att ockupera skolan. Så imorgon är det ingen skola för nu är skolan ockuperad. Det är alltså bara elever på plats och ingen vet hur länge detta kommer pågå. Men planerna eleverna har är att det ska bo i skolan, alltså sova och äta mat där. Detta är något som aldrig skulle hända i svenska skolan!! När jag säger att jag aldrig varit med om att vi strejkat i min skola i sverige skrattar alla för här här finns det alltid något man kan strejka eller demostera för. Det brukar tydligen bli så här innan jullovet, kan vara så att det är en bra anledning till att göra så att lovet blir längre. Men varför de ens har börjat protestera är för att en ny reform instiftades idag, men jag förstår inte riktigt vad den innebär men alla hatar den italienska skolministern för detta. Sen har även alla resor som skolan skulle göra ställts in. Strejken förra veckan ledde till att iaf 5:orna får åka vilket gjorde alla andra ännu mer sura! Italienska skolan funkar kanske inte sådär jätte bra förtillfället!

tjugofjärde november årtvåtusentio

Sedan jag uppdaterade senast har jag bland annat spelat massa volleyboll, sovit hos över hos Karoline, sett Harry potter på italienska, strejkat lite mera i skolan nu är ska snart skolan ockuperas alltså eleverna ska låsa ute lärarna och bo och äta på skolan, spelat teater, shoppat i Bagheria och plockat mandariner för första gången i mitt liv!!! Juste julpyntet har redan kommit upp här är inte det lite tidigt? Överallt är det lampor och tomtar. Men ska berätta lite om teatern, det är ett projekt med skolan. Jag bara anmälde mig utan att veta vad det var och när jag kom dit skulle man provspela för att se vilken roll som skulle passa en.  Inför 25 personer skulle man först sjunga en låt, jag sjöng pippi låten på svenska, det tyckte alla var kul eftersom den finns på italienska med samma melodi men ingen förstod ett ord svenska. Sedan skulle man improvisera, först själv och sedan tillsammans med en annan tjej. Jag skulle vara arg på den andra tjejen på svenska och det var enkelt. Så det gick bra men sen när jag fick meningar jag skulle säga på italienska blev allt väldigt mycket svårare eftersom det inte är mitt modersmål. Haha, Jag kände mig bara så dum när jag skulle säga -"Jag dör för kärleken" på italienska och vara rasande. Jag vet inte hur jag ska förklara det men jag är inte särskilt bra på teater men att prata ett språk man inte kan så bra och dessutom agera är riktigt svårt. Jag har ju inte alls samma känsla för italienska som jag har när jag pratar svenska.

Italiensk musik


Fare a meno di te - due di picche


La notte - Modà



Crookers ft. fabri Fibra, Dargen D`amico - festa,festa

Sto morendo!

Idag var det sjuukt kallt, 17 grader. Jag vet att ni dar hemma har minus.. Men kylan har ar inte samma sak, i sverige ar det bara kallt satter man pa sig en extra troja blir det varmt strax igen. Men har ar luften  fuktig och nar det blir kallt blir det jatte kallt ! Det blir liksom ratt och det ar inte alls mysigt, jag fryser asmycket! Mina hander ar det mest synd om, sa imorron ska jag kopa fingervantar. Har precis atuit middag hos Dalila, min vardsyrra och jag passade pa att smita undan nu nar Christoffer ( den lille terroristen) ska ata. Bast sa! Det ar inte jag som gett honom namnet och det ar pa skamt men lite sanning finns det. Jag ar inte van smabarn, men han kan vara en av de besvarligaste ungarna. Han ar aldrig hungrig, gillar inte att aka vagn,ofta sjuk och skriker en hel del ofta tills han far som han vill. Man maste alltid dalta med honom. Det finns tva saker han gillar, 1. coca cola 2. discomusik sarskilt laten shake youre booty  av KC & the sunshine band. Den gillar han att lyssna pa innan han ska sova. Man maste ha ganska mycket talamod med honom men emellanat ar han urgullig, men emellan at gor han mig osaker pa om jag verkligen vill ha barn..

Juste om strejken i skolan idag ocksa. Har tillbringat hela dagen utanfor skolan. Imorgon ska jag inte dit for nar man vall gatt in fick man inte lamna omradet, sa jag var liksom fast.  Och sen vet ju inte jag exakt vad det ar vi vill ha igenom, sa som vanligt kanner jag mig som ett pucko. Men jag tror vi demostrerar for att skolan stallt in alla resor vilket gjort eleverna vansiniga. Alltsa blir London troligtvis inte av, vilket ar trakigt. Alla ar galna! Eleveradet som forovrig bara bestar av killar ordnade krismote nere i kallaren pa skolan. Ett mote i  Italien ar nagot som fascinerar mig. Det ar  hogljutt, alla pratar i munnen pa varandra och det blir aldrig nagon ordning. Alla hade sina asikter och skulle overtyga de andra sa det blev nastan brak, att man kan brinna sa mycket for en skolfraga det ar for mig en gata. Haha, jag bara hanger pa  och forsoker forsta vad som egentligen hander. Hur lange strejken ska halla pa vet jag inte, men jag hoppas det blir fram till jul!


Det har hänt så otroligt mycket se senaste månaderna!

Första tiden för mig här var ganska svår, jag tyckte inte riktigt om hur vissa saker funkade här och den italienska vardagen. Som jag tyckte och fortfarande ibland tycker kan vara förbannat tråkig! Allt är så annorlunda mot Sverige och vad jag är van vid och jag tyckte allt var konstigt här och att det mesta var bättre i Sverige men jag märker mer och mer hur jag börjar anpassa mig till hur saker funkar här. Att inte förstå, att ha ett ordförråd som en treåring . Att inte kunna uttrycka sig korrekt är otroligt frusterarnde! Jag hade särskilt problem med skolan och vad jag skulle göra på fritiden. Jag börjar förstå att den italienska skolan inte kommer förändras bara för att jag är här, de kommer fortsätta läsa om alla dessa gamla & antika saker ändå även fast jag tycker det är tråkigt och inte alls viktigt. Jag går för tillfället i tre klasser, 5,4 & 3:an. Och jag slipper matte,fysik,kemi och biologi. På fritiden har jag från att ha haft ingenting att göra till att ha ganska mycket att göra. Jag är inte alls med kompisar som på samma sätt som hemma. Här pluggar alla och jag som inte behöver plugga så mycket gör annat. Jag har börjat spela volleboll 3 ggr i veckan, på måndagar har jag teater, jag går och läser italienska med min professoressa Floriana, och de andra dagarna går jag på gym. Så nu har jag en del att göra vilket är bra då jag gillar att ha saker att göra.
Men då & då läser jag andra utbytesstudenters bloggar, och jag hamnar då nästan alltid på bloggar som handlar om livet som utbytesstudent i USA. De skriver och målar upp bilder om hur fantastiskt bra de har det om hur mycket de gör,alla nya kompisar de fått , alla resor osv.. Detta gör mig ganska ofta bitter. Jag tänker nästan alltid varför valde inte jag också USA som alla andra? Det kan ju inte vara någon slump att så många väljer USA? Allting verkar så mycket roligare och enklare. Att förstå språket ifrån början, inte behöva kämpa för att förstå. Inte vara helt slutkörd i huvudet efter en dag i skolan för att man tänkt så mycket och slagit upp så mycket ord! Att inte alltid behöva vara den som inte fattar skämten, och som man inte alltid måste prata extra långsamt för att jag ska förstå! Inte förrän idag då jag läste ett inlägg som fick mig att tänka om, det gjorde mig glad. Det var en norsk tjej som givetvis är i USA. Hon skrev att hennes liv där borta inte var så fantastiskt som man kanske fått intryck av från bilderna. Att hon känner sig förvirrad och hur mycket hon saknar vänner och familj. Att hon känner sig som en idiot som reste ifrån allt det fina hon hade hemma i Norge. Det är klart att jag inte är glad över att hon är ledsen utan att jag känner igen mig, jag är inte ensam om att känna så här. För på skolan då och då när jag känner mig utanför kan tanken komma "Åh, vad skönt det skulle vara att vara hemma nu." Ibland när jag tänker tillbaka på vissa saker eller er där hemma får jag en så konstig känsla i magen, ett sug  som jag tror är hemlängtan. Vissa låtar i min ipod förknippar jag så mycket med hemma så de blir liksom vemodiga  och jobbiga att lyssna på. Min favorit grupp Kent kan jag nästan inte alls lyssna på, vilket är konstigt då jag gillar deras musik väldigt mycket! Jag åkte aldrig hit för att jag var trött på mitt liv i Sverige utanför att jag ville prova något nytt. lära mig ett nytt språk och uppleva något annat än landet lagom. Det tog slut mellan mig och min kille bara för att jag åkte hit. Och ibland tänker jag hur korkad jag måste vara som är åkt ifrån allt och alla som jag tycker så mycket om. Jag tröstar mig med att allt finns kvar när jag kommer hem. Men som det nu verkar är jag inte den enda med dessa tankar. Det känns faktiskt befriande att veta. Men som summan av kardemumman hoppas jag att allt i slut ändan är värt det och att jag kommer vara otroligt stolt över mig själv när mitt år börjar lida mot sitt slut. Och jag märker redan att jag börjar uppskatta lite andra saker som jag inte tänkte på innan.
Jag kunde inte fått en bättre familj här. Jag stortrivs med dem, även fast de jobbar mycket vilket är tråkigt . Men det känns som om att de uppskattar att jag bor hos dem, vilket känns väldigt bra. Och jag får uppleva massa andra saker än de som är i USA. Och samtidigt som jag lär mig massa italienska så övar jag också engelska som jag tar till när jag inte hittar orden. Jag har också fått en ny väldigt bra vän Karoline ifrån Oslo som lär mig norska och som om jag trivs hur bra som helst med! Och som jag redan nu ser fram emot att få åka och hälsa på i Oslo. Så just nu är jag väldigt nöjd med att vara här. Jag är glad över att jag fick chansen att åka och tog den. Imorgon kanske jag inte alls känner så här men för tillfället är jag otroligt nöjd med att vara i italien och inte någon annanstans! Jag älskar att känna mig nöjd och det gör jag just nu. Nu ska jag sova för imorgon ska vi som vanligt demostrera! Vi ska inte ens gå in i skolan utan bara hänga utanför hela dagen. Vad vi protesterar mot vet jag inte , men antar at jag får reda på det imorgon. Och juste det är fars dag idag i Sverige, men inte här. Så grattis världens bästa pappa! Saknar dig , men 3 januari ses vi och det är inte länge kvar :):)

Några saker jag inte riktigt är van vid..

  • Att äta pasta med ketcup,  det är förbjudet! Nämn aldrig att du tycker det är gott, de anser dig bara som ännu konstigare. Ketchup äter man bara med pommes. Det är inte så som i Sverige att man alltid drar fram ketchupen ur kylskåpet och ska äta det till allt,..
  • Jag klär mig som om det vore vinter när det är 25 grader. Jag går med halsduk! Det är bara tursiterna som går i shorts och linne nu, så man ser direkt vilka som är turister eller inte. Jag gör allt för att passa in!
  • Allting är farligt, förutom rökning och att åka bil utan bilbältet. Innan jag går ut så få jag alltid höra samma sak:  Var upmärksam! Det är farligt där., osv.. Man oroar sig hela tiden, och italienska mammor dom tar priset. De är såå ängsliga! Tack och lov är Rossella inte den värsta typen, hon är mer som en kompis :) Men mina kompisars mammor verkar inte göra annat än att ringa och kolla vad deras barn gör,med vilka, vad de har gjort, om de har ätit, vilken tid de kommer hem osv... De ringer gärna och dubbelkollar!
  • Att gå ut med blött hår när det är 25 grader är inte bra, då blir man sjuk. Jag får alltid bannor när jag går hem från gymmet med blött hår. Jag skrattar bara då och berättar jag alltid i Sverige på vintern går jag ut med blött hår och ganska ofta händer det att det fryser till is. Då får jag alltid lika stora ögon och så svarar dom med att jag är tokig. Denna veckan har jag dessutom varit förkyld och gissa om jag fått höra att det beror på att jag inte blåst håret. Jag har aldrig träffat en familj som använder hårtorken så mycket!
  • Man har skor på sig inomhus vilket jag hatar! Även att gå med strumporna på iomhus kan vara farligt , man bli sjuk av det. Så se tlll att håll skorna på!
  • Fråga aldrig efter en tidtabell. Under mina två månader här har jag aldrig sett en tidtabell, så jag börjar tro att dom inte finns,..
  • Man dricker alltid cola till maten. Min värdsyrra dricker överhuvudtaget inte vatten. bara cola. Oavsett tid på dygnet. Jag är den enda som dricker vatten i min familj.
  • Min värdmamma stryker allt!! till & med trosor.. Jag har försökt säga till henne att hon inte behöver stryka alla mina kläder, att det är slöseri med hennes tid. Men det är inget hon lyssnar på, så hon får väl stryka på tills hon tröttnar.
  • Sverige är så långt norr man kan komma i Europa och Sicilien så långt syd. En del ser oss som vikingar vilket är väldigt kul , då jag aldrig sett mig som en viking! En av mina klasskompisar har varit i Sverige och köpte där en tröja med en viking på som han har varenda idrotts lektion, väldigt kul och ja väldigt ful tröja! Men iaf eftersom jag kommer norr ifrån får alltid höra när dom tycker det är kallt eller dåligt väder " Men detta är väl varmt för dig Malin? " , " Är detta bra väder för dig? Regn och inte snö. " hahha!

Nei,så tjukk du har blitt


100 % moschino

Sådär nu är jag hemma ifrån ännu en födelsedag, men denna gången fyllde David 1 år. Att fylla ett år är stort här, jag tror det var ca 50 personer där för att fira den där lilla killen som varken pratar eller går. Det hela var ganska konstigt. Alla mammor sprang runt och daltade med sina barn, killarna satt och kollade på fotboll och sen jag mitt i allt som varken tycker om små barn eller fotboll och inte kände några förutom Dalila och Angello. Sen efter att vi hade sjungit tanti auguri låten, samma som den engelska happy birthday låten fast på italienska så började alla ha sönder alla ballonger som de hade pyntat rummet med. Det lät väldigt mycket och alla barnen började gråta, det hela blev katastrof. Men så gör man allid här.
Förut idag var jag med Dalila för att köpa kläder till Christoffer som han skulle ha på sig på födelsedags kalaset. Jag är fortfarande förvånad över vad kläderna kostade. För 225 euro fick Christoffer en slips,en kofta och ett par byxor. Är inte det ganska dyrt?  Fast självklart har han inte bara märkeskläder! Hela min dag har kretsat kring småbarn så imorgon ska jag (tack&lov) umgås med folk i min egna ålder. :)

Det finns väldigt mycket sten att kolla på här,..

Vet att ni där hemma har höstlov just nu , men inte vi. Här har man inte höstlov, men vi hade iaf två dagars ledighet! Det var för att det i måndags var santo del giorno och i tisdags il giorno della morte, alltså allahelgona. Så på de dödas dag mötte jag upp Karoline i Palermo och denna gång inte för att shoppa, utan för att se staden. Det finns hur mycket som helst att se! Så jag och Karoline tillbringade hela dagen med att gå och titta på sten i olika former. Allt är verkligen gjort av sten. Mina Italienska kompisar är inte ett dugg intresserade av att kolla på såna här saker, därför är det bra att jag har Karoline eftersom hon också är turist på heltid och vill se saker :) 
Kapell och kyrkor finns överallt här.
Katedralen i Palermo..
Vi såg inte bara sten, ganska mycket frukt och fisk också. Vi hittade en jätte lång marknad, men tror aldrig vi kommer hitta dit igen eftersom vi bara hamnade där av en slump.
Vi gick på museum. Var ingen höjdare, då det bara var massa sten föremål och en och annan snäcka i skåp i flera våningar. Men en sak som är riktigt coolt och väldigt konstigt var att när människorna i Italien började bygga alla dessa kyrkor och gjorde alla dessa vackra målningar,vaser och smycken var vi fortfarande grottmänniskor eller vikingar.,, Har aldrig tänkt på det innan Karoline sa det. Hur som helst vi var sjukt efter! Det är väldigt fascinerande.
grottmänniskor från så långt norr man kan komma..
Ciao a tutti!

Mamma & pappa varför gav ni mig inte ett internationellt namn?

Mitt namn i Sverige kanske är ganska vanligt men här har dom aldrig hört det förut. Och jag vet det kunde förmodligen värre.. Men för dom att uttala Malin Ljunggren är hopplöst. Malin går men när jag säger mitt efternamn Ljunggren ser ju alla ut som frågetecken. Dom kan varken uttala eller skriva det rätt. Lj kan de inte uttala och två g blir bara för mycket. En sak som är bra är ju att jag är ensam om mitt namn, behöver ju inte säga ja och tro att någon pratar med mig när de i själva verket menade en annan, finns bara en Malin här :) Men nu vet ju jag iaf, mina barn ska få internationella namn!

Compleanno di Roberto !


RSS 2.0